Tästä artikkelista löydät tietoa vuoden 2022 talviolympialaisten jääkiekkoturnausten pudotuspeleistä sekä miesten että naisten puolella.


Tappara - Pelicans

Miesten puolella kolme lohkovoittajaa sekä paras lohkokakkonen pääsevät puolivälieriin. Muut lohkojen kahdeksan joukkuetta menevät jatkokarsintaan, jonka parhaat pääsevät niin ikään mukaan puolivälieriin. Naisten puolella A-lohkon kaikki joukkueet pääsevät jatkoon kolmen B-lohkon parhaan joukkueen kanssa.

Pudotuspelit vuoden 2022 jääkiekon olympiaturnauksessa

Alla esittelemme olympialaisten pudotuspelien aikataulun kokonaisuudessaan. Kunkin ottelun tarkemmat tiedot selviävät lohkovaiheen tulosten perusteella.

Päivämäärä Aika Ottelu Vaihe
Perjantai 11. helmikuuta 2022 06:10 USA – Tsekki Puolivälierä, naiset
Perjantai 11. helmikuuta 2022 15:10 Kanada – Ruotsi Puolivälierä, naiset
Lauantai 12. helmikuuta 2022 06:10 Venäjä – Sveitsi Puolivälierä, naiset
Lauantai 12. helmikuuta 2022 10:40 Suomi – Japani Puolivälierä, naiset
Maanantai 14. helmikuuta 2022 06:10 Kanada – Sveitsi Välierä, naiset
Maanantai 14. helmikuuta 2022 15:10 USA – Suomi Välierä, naiset
Tiistai 15. helmikuuta 2022 06:10 Slovakia – Saksa Jatkokarsinta, miehet
Tiistai 15. helmikuuta 2022 06:10 Tanska – Latvia Jatkokarsinta, miehet
Tiistai 15. helmikuuta 2022 10:40 Tsekki – Sveitsi Jatkokarsinta, miehet
Tiistai 15. helmikuuta 2022 15:30 Kanada – Kiina Jatkokarsinta, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 06:10 USA – Slovakia Puolivälierä, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 08:00 Venäjä – Tanska Puolivälierä, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 10:40 Suomi – Sveitsi Puolivälierä, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 13:30 Suomi – Sveitsi Pronssiottelu, naiset
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 15:30 Ruotsi – Kanada Puolivälierä, miehet
Torstai 17. helmikuuta 2022 06:10 Kanada – USA Finaali, naiset
Perjantai 18. helmikuuta 2022 06:10 Suomi – Slovakia Välierä, miehet
Perjantai 18. helmikuuta 2022 15:10 Venäjä – Ruotsi Välierä, miehet
Lauantai 19. helmikuuta 2022 15:10 Pronssiottelu, miehet Pronssiottelu, miehet
Sunnuntai 20. helmikuuta 2022 06:10 Finaali, miehet Finaali, miehet

🏆 Näin jääkiekon pudotuspelit vuoden 2022 talviolympialaisissa pelataan

Olympialaisten pudotuspeleissä on vain kaksi vaihtoehtoa: voitto tai häviö. Säännöt poikkeavat kuitenkin hieman maailmanmestaruuskisoista ja muista suurista turnauksista.

Miehet:

Ensimmäiset neljä pudotuspelien joukkuetta selviävät lohkovaiheen tulosten perusteella. Jokaisen lohkon voittaja sekä paras lohkokakkonen pääsevät suoraan jatkoon. Loput lohkojen joukkueet etenevät jatkokarsintaan, jossa ne kohtaavat yhden muista jatkokarsintajoukkueista yksiosaisessa pudotuspeliottelussa. Lopulta siis varisinaisiin pudotuspeleihin pääsee kahdeksan joukkuetta. Joukkueet pelaavat toisiaan vastaan puolivälierissä, joiden voittajat jatkavat olympialaisten mitalipeleihin.

Naiset:

Naisten joukkueet on jaettu maailman rankingin perusteella kahteen lohkoon: A- ja B-lohkoon. Parhaat viisi joukkuetta on otettu A-lohkoon, ja ne pääsevät pudotuspeleihin suoraan lohkon pistejakaumasta riippumatta. Seurakseen joukkueet saavat kolme B-lohkossa parhaiten sijoittunutta joukkuetta. Puolivälieräparit määräytyvät kummankin lohkon sijoitusten perusteella.

🏒 Mitkä joukkueet pääsevät jatkoon?

Puolivälieriin miesten puolella pääsevät kaikki kolme lohkovoittajaa, minkä lisäksi paras lohkokakkonen etenee puolivälieriin neljäntenä joukkueena. Yhteensä rannalle jää siis kahdeksan joukkuetta, jotka kohtaavat toisensa jatkokarsinnassa ja joista lopulta saadaan neljä joukkuetta lisää puolivälieriin.

Naisten puolella puolivälieriin pääsee kahdeksan joukkuetta: kaikki viisi joukkuetta A-lohkosta sekä kolme parasta joukkuetta B-lohkosta. Vaikka A-lohkosta kaikki pääsevät jatkoon, määrittää lohkomenestys sen, kenet joukkueet kohtaavat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

🏟 Missä pudotuspelit pelataan?

Olympialaiset järjestetään Kiinan Pekingissä, jossa jääkiekolle on varattu kaksi areenaa. Nämä areenat ovat Pekingin kansallinen sisästadioni sekä Wukesong Sports Center. Myös pudotuspelit pelataan näillä areenoilla. Pekingin kansallinen sisästadioni on näistä areenoista suurempi, sillä se vetää jopa 18 000 katsojaa. Wukesong Arenalle mahtuu 10 000 katsojaa.

🤷🏼 Miten jatkopelit pelataan?

Jatkokarsinta

Ainoastaan miesten puolella pelataan jatkokarsintapelejä. Miesten puolelta suoraan puolivälieriin pääsevät lohkojen parhaat sekä kaikkein paras lohkokakkonen. Loput kahdeksan joukkuetta joutuvat jatkokarsintaan, jossa pelataan viimeisistä neljästä paikasta puolivälierissä. On siis teoriassa täysin mahdollista hävitä lohkonsa ja edetä siitä huolimatta aina olympiavoittoon saakka.

  • Tiistai 15. helmikuuta klo 06:10 Jatkokarsinta 1
  • Tiistai 15. helmikuuta klo 06:10 Jatkokarsinta 2
  • Tiistai 15. helmikuuta klo 10:40 Jatkokarsinta 3
  • Tiistai 15. helmikuuta klo 15:10 Jatkokarsinta 4

Puolivälierät

Sekä naisten että miesten puolella pelataan neljä puolivälieräottelua. Mitä enemmän pisteitä joukkue lohkossaan saa, sitä heikompi (lähtökohtaisesti) joukkue tulee puolivälierissä vastaan.

  • Perjantai 11. helmikuuta klo 06:10 Puolivälierä 1, naiset
  • Perjantai 11. helmikuuta klo 15:10 Puolivälierä 2, naiset
  • Lauantai 12. helmikuuta klo 06:10 Puolivälierä 3, naiset
  • Lauantai 12. helmikuuta klo 10:40 Puolivälierä 4, naiset
  • Keskiviikko 16. helmikuuta klo 06:10 Puolivälierä 1, miehet
  • Keskiviikko 16. helmikuuta klo 08:00 Puolivälierä 2, miehet
  • Keskiviikko 16. helmikuuta klo  10:40 Puolivälierä 3, miehet
  • Keskiviikko 16. helmikuuta klo 15:30 Puolivälierä 4, miehet

Välierät

Turnaus lähenee loppuaan! Välierissä mukana on enää neljä joukkuetta ja edessä kaksi ottelua. Voittajat näistä otteluista etenevät finaaliin ja häviäjät joutuvat pelaamaan pronssista. Välieriin mukaan päässeillä on joka tapauksessa edessään varma mitaliottelu. Jokainen välierään päässyt on voittanut oman puolivälieräottelunsa, joten mukana ovat enää parhaista parhaat. Huomionarvoista on, että myös tässä vaiheessa vastustaja määräytyy lohkovaiheen jälkeen muodostetun rankingin perusteella! Menestys lohkovaiheessa siis seuraa joukkueita aivan olympialaisten kalkkiviivoille asti.

  • Maanantai 14. helmikuuta klo 06:10 Välierä 1, naiset
  • Maanantai 14. helmikuuta klo 15:10 Välierä 2, naiset
  • Perjantai 18. helmikuuta klo 06:10 Välierä 1, miehet
  • Perjantai 18. helmikuuta klo 15:10 Välierä 2, miehet

Mitalipelit

Olympialaisissa pelataan neljä mitaliottelua – kaksi sekä miesten että naisten puolella. Välierässä hävinneet pelaavat turnaustensa kolmospaikasta eli pronssista. Pronssiottelun hävinnyt poistuu Pekingistä ilman mitalia. FInaaliottelut luonnollisestikin keräävät kaikkein eniten silmäpareja puoleensa. Niissä kaksi turnauksen parasta joukkuetta kohtaavat ja pelaavat vain kerran neljässä vuodessa jaossa olevasta olympiavoitosta. Häviäjille on luvassa hopeaa ja voittajille kultaa.

  • Keskiviikko 16. helmikuuta klo 13:30 Pronssiottelu, naiset
  • Torstai 17. helmikuuta klo 06:10 Kultaottelu, naiset
  • Lauantai 19. helmikuuta klo 15:10 Pronssiottelu, miehet
  • Sunnuntai 20. helmikuuta klo 06:10 Kultaottelu, miehet

🥇 Jääkiekon vuoden 2022 talviolympialaisten finaali

Naisten olympiaturnaus huipentuu miesten turnausta aiemmin. Naisten finaali pelataan 17. helmikuuta Wukesong Areenalla. Miesten turnaus puolestaan kruunaa olympialaiset, sillä se pelataan koko olympialaisten viimeisenä päivänä. Miesten finaali pelataan Pekingin kansallisella sisästadionilla 20. helmikuuta.

🥅 Mitkä joukkueet kohtaavat toisensa olympialaisten pudotuspeleissä?

Joukkueiden puolivälierävastustajat ratkeavat lohkovaiheen ranking-järjestelmän perusteella. Näin ollen ei ole mahdollista tietää ennakkoon vastausta tähän kysymykseen.

Miesten puolella tiedetään, että lohkovaiheen parhaiten menestynyt joukkue kohtaa puolivälierässä joukkueen, joka pääsi jatkoon heikoimmalla rankingillä. Lisäksi tiedossa on, että lohkovoittajat ja niin ikään jatkoon pääsevä paras lohkokakkonen eivät voi kohdata toisiaan vielä puolivälierissä.

Naisten puolella A-lohkon voittaja kohtaa puolivälierässä B-lohkon kolmannen. A-lohkon toinen kohtaa B-lohkon toisen ja A-lohkon kolmas kohtaa B-lohkon voittajan. A-lohkon neljäs ja viides puolestaan kohtaavat toisensa.

🇫🇮 Minkä maan Suomi voi saada vastaan olympialaisten kultaottelussa?

Leijonien potentiaaliset tulevat vastustajat ovat vielä tässä vaiheessa täysin epäselviä. Vasta lohkovaiheen tulokset määrittävät sen, mitä joukkueita voi tulla jatkossa vastaan. Mitä paremmin Suomi pärjää lohkossaan, sitä todennäköisemmin puolivälierässä tulee vastaan jokin vähemmän nimekäs – tai ainakin heikommin pärjännyt – joukkue. Teoriassa Suomi voi kuitenkin kohdata puolivälierissä minkä maan tahansa.

Naisleijonien osalta tilanne on samanlainen. Teoriassa mikä tahansa maa voi tulla vastaan jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Todennäköisesti Kanada ja USA kuitenkin valtaavat A-lohkon kaksi kärkipaikkaa, ja kohtaavat täten joukkueet B-lohkosta. Suomi siis kohdannee joko B-lohkon voittajan tai jonkin kahdesta muusta A-lohkon joukkueesta. Perinteisesti Suomi on ollut oman lohkonsa kolmas, ja saanut sitä kautta vastaansa B-lohkon voittajan.

Ranking-järjestelmä lohkovaiheen jälkeen

Ranking-järjestelmä on käytössä sekä naisten että miesten lohkovaiheen jälkeen. Tämä ranking antaa lisäarvoa ja -merkitystä lohkovaiheen peleille. Lohkovaiheen paras joukkue saa parhaan rankingin ja jatkossa vastaansa hieman heikompia vastustajia.

Esimerkki: Jos Suomi voittaa lohkonsa ja saa enemmän pisteitä kuin yksikään muu lohkovoittaja, on Leijonille luvassa lohkovaiheen paras ranking. Tällöin vastaan tulee jokaisella seuraavalla kierroksella (puolivälierissä ja välierissä) kaikkein heikoimmaksi lohkovaiheen jälkeen rankattu joukkue.

Näin lohkovaiheessa muodostuva ranking lasketaan:

  1. Lohkon paras sijoitus
  2. Eniten pisteitä
  3. Paras maaliero
  4. Eniten tehtyjä maaleja
  5. IIHF-ranking

Vuoden 2018 olympialaisten ranking lohkovaiheen perusteella näytti seuraavalta:

Joukkue Lohko Sijoitus lohkossa Pisteet
1. Ruotsi C 1 9
2. Tsekki A 1 8
3. Venäjän olympialaisurheilijat B 1 6
4. Kanada A 2 7
5. Suomi C 2 6
6. Slovenia B 2 4
7. Yhdysvallat B 3 4
8. Sveitsi A 3 3
9. Saksa C 3 2
10. Slovakia B 4 4
11. Norja C 4 1
12. Etelä-Korea A 4 0

🏆 Mikä maa voitti jääkiekon olympiaturnauksen vuonna 2018?

Yhdysvallat voitti naisten turnauksen vuonna 2018 ja Venäjän olympiaurheilijat voittivat miesten turnauksen.

🇫🇮 Kuinka monta kertaa Suomi on voittanut olympiaturnauksen?

Suomi ei ole toistaiseksi voittanut olympiaturnausta kertaakaan miehissä eikä naisissa.

🏒 Minkä maan Suomi voi kohdata jatkopeleissä?

Suomi voi sekä miehissä että naisissa saada vastaansa teoriassa minkä tahansa joukkueen. Kaikki on kiinni Suomen menestyksestä ja rankingista lohkovaiheessa.

⭐ Aiemmat jääkiekon finaalit olympialaisissa

Miehet:

1994 Lillehammerin olympialaiset

Monet jääkiekosta kiinnostuneet – etenkin ruotsalaiset sellaiset – muistavat hyvin Lillehammerin kultaottelun, vaikkeivät olisi edes syntyneet vielä silloin. Kyseinen ilta oli suuri ruotsalaiselle legendalle Peter Forsbergille, joka onnistui tuolloin hakkaamaan nimensä tähtiin. Peli Kanadaa vastaan oli 2–2 varsinaisen peliajan lopussa, eikä voittaja selvinnyt vielä jatkoajallakaan. Näinpä siirryttiin rankkareille, jossa molemmat joukkueet maalasivat alkuun kahdesti. Yhden maalin jo tehnyt Forsberg saapui sitten yllättäen laukomaan uudestaan ja löi kiekon ilmiömäisellä tavalla Corey Hirschin taakse. Tämän jälkeen Kanadan Paul Kariya saapui vuoroon, mutta Tre Kronorin silloinen 19-vuotias Tommy Salo torjui Ruotsille maan ensimmäisen olympiakullan.

1998 Naganon olympialaiset

Tsekki ja Venäjä kohtasivat toisensa Japanin yössä vuonna 1998. Tsekki onnistui tuolloin viemään olympiakultaa joukkueella, josta ei edes löytynyt yhtäkään turnauksen kymmenestä parhaasta pistemiehestä. Joukkueen parhaimmistoa edustivat kuitenkin herrat kuten Jaromir Jagr, Dominik Hasek, Milan Hejduk ja Vladimir Ruzicka. Ottelu Venäjää vastaan ratkesi lukemin 1–0 Petr Svobodan maalilla, kun aikaa oli jäljellä vielä 12 minuuttia.

2002 Salt Lake Cityn olympialaiset

Kanada ja Yhdysvallat kohtasivat toisensa amerikkalaisella maaperällä finaalissa vuonna 2002. Yhdysvallat oli jo päihittänyt välierässä Venäjän, mutta Kanada osoittautui liian kovaksi vastustajaksi. Ottelu päättyi lukemiin 5–2 todellisella unelmajoukkueella pelanneen Kanadan eduksi.

2006 Torinon olympialaiset

Ruotsi putosi kaksissa edellisissä kisoissa jo puolivälierissä, mutta tällä kertaa länsinaapuri meni taas aina kultaan asti. Mukana joukkueessa oli Mats Sundinin, Peter Forsbergin ja Sedinin veljesten (Henrik ja Daniel) kaltaisia tuttuja heppuja. Finaalissa vastaan tuli tunnetusti Suomi, joka hallitsi ensimmäistä erää. Ruotsi tuli tasoihin ja meni ohikin, mutta Ville Peltonen tasoitti Suomelle. Kolmannessa erässä Tre Kronor löi itsensä taas johtoon, kun vasta 8 sekuntia oli pelattu. Kovasta taistelusta huolimatta Suomi ei enää noussut tästä sillasta, vaan Ruotsi vei historiansa toisen kultamitalin nimiinsä.

2010 Vancouverin olympialaiset

Vuoden 2010 olympialaisissa pelattiin Kanadan maaperällä Vancouverissa. Salt Lake Cityn turnauksen tavoin finaalissa kohtasivat Yhdysvallat ja Kanada. Kanada vei ensimmäisen erän Jonathan Toewsin maalilla. Toinen erä puolestaan päättyi Kanadan johdossa lukemiin 2–1. Kun viimeistä erää sitten oli jäljellä enää puolitoista minuuttia, otti Yhdysvallat Ryan Millerin pois maaliltaan. Tämä kantoi hedelmää Zach Parisen maalin muodossa, kun peliaikaa oli enää 25 sekuntia jäljellä. Näinpä ottelu eteni jatkoajalle, jossa seitsemän minuutin kohdalla ratkaisijaksi nousi Kanadan Sidney Crosby, joka toi lajin synnyinmaalle olympiavoiton.

2014 Sotšin olympialaiset

Kanada vei Venäjällä jo historiansa yhdeksännen olympiakullan voittamalla Ruotsin finaalissa. Tre Kronor menetti ennen ottelua ison tähtensä Nicklas Bäckströmin, joka kärähti dopingista. Jonathan Toews vei Kanadan johtoon, kun ensimmäistä erää oli seitsemän minuuttia jäljellä. Toisessa erässä Kanadalle maalasi Sidney Crosby. Ruotsi ei enää kyennyt nousemaan, vaan hävisi lopulta 3–0.

2018 PyeongChangin olympialaiset

Etelä-Koreassa käyty turnaus pelattiin ilman NHL-tähtiä. Venäjän olympiaurheilijoista koostuva joukkue sai finaalissa yllättäen vastaansa Saksan. Saksa oli tuossa vaiheessa yllättänyt sekä Ruotsin että Kanadan samoin lukemin 4–3. Myös finaalin tulos oli 4–3, mutta tällä kertaa Venäjän olympiaurheilijat olivat hitusen saksalaisia parempia.

Naiset:

1998 Naganon olympialaiset

Vuoden 1998 olympiaturnaus oli laatuaan naisten ensimmäinen koskaan. Finaalissa kohtasivat odotetusti Yhdysvallat ja Kanada. Yhdysvallat johti kolmannessa erässä 2–0, mutta Kanada onnistui kaventamaan, kun peliaikaa oli enää neljä minuuttia jäljellä. Yhdysvallat kuitenkin viimeisteli tyhjiin lukemat 3–1 ja nappasin näin historian ensimmäisen naisten jääkiekko-olympiakullan.

2002 Salt Lake Cityn olympialaiset

Yhdysvallat ja Kanada kohtasivat toisensa finaalissa myös vuoden 2002 talviolympialaisissa. Tällä kertaa roolit menivät kuitenkin tosin päin, ja Kanada johti 2–0 kolmanteen erään mentäessä. Kolmas erä oli tiukka, mutta Kanada onnistui kuin onnistuikin voittamaan ensimmäisen naisten kultansa vieraissa lukemin 3–2

2006 Torinon olympialaiset

Ruotsin naiset pääsivät yllättäen finaaliin vuonna 2006 voitettuaan välierässä Yhdysvallat rankkareilla. Viimeisenä vastaan asettui kuitenkin väkivahva Kanada, joka oli murskannut Ruotsin jo kertaalleen lohkovaiheessa lukemin 8–1. Päätösottelussakin selkäsauna oli kova, ja Kanada voitti lopulta 4–1. Hopea kisoista oli tästä huolimatta valtava saavutus Ruotsin naisille. Ruotsi on edelleen ainoa maa, joka on onnistunut etenemään olympialaisten finaaliin Pohjois-Amerikan ulkopuolelta.

2010 Vancouverin olympialaiset

Vancouverissa Yhdysvallat ja Kanada selviytyivät jälleen kerran molemmat finaaliin. Yhdysvallat olisi mielellään kostanut kotitappionsa Kanadan maaperällä, mutta Kanada osoittautui tälläkin kertaa liian kovaksi vastustajaksi. Kanada otti jo kolmannen olympiakultansa voittamalla rakkaan naapurinsa lukemin 2–0.

2014 Sotšin olympialaiset

Myös Venäjällä pelatuissa kisoissa Yhdysvallat ja Kanada asettuivat tukkanuottasille kultaottelussa. Tarjolla oli todellinen trilleri, jossa Yhdysvallat nappasi Brianne Jennerin maalilla 2–1-johdon, kun ottelua oli jäljellä enää kolme vaivaista minuuttia. Kanadan Marie-Philip Poulin onnistui kuitenkin tasoittamaan, kun jäljellä oli enää minuutti. Samainen Poulin myös viimeisteli voiton Kanadalle jatkoajalla.

2018 PyeongChangin olympialaiset

Yhdysvallat oli Etelä-Koreaan saavuttaessa ollut jo 20 vuotta ilman kultamitalia. Finaalissa vastassa oli taas kerran Kanada. Varsinainen peliaika loppui 2–2 sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli melko myöhäisessä vaiheessa onnistunut tasoittamaan pelin. Jatkoaika oli maaliton, joten voittaja ratkaistiin rankkareilla. Jocelyne Lamoureux ja maalivahti Maddie Rooney nousivat suuriksi yhdysvaltalaissankareiksi ja Yhdysvallat sai täten viimein toisen olympiakultansa.

🇫🇮 Suomen sijoitukset olympialaisissa

Miehet:

1980: 4. sija
1984: 6. sija
1988: Hopeaa
1992: 7. sija
1994: Pronssia
1998: Pronssia
2002: 6. sija
2006: Hopeaa
2010: Pronssia
2014: Pronssia
2018: 6. sija

Naiset:

1998: Pronssia
2002: 4. sija
2006: 4. sija
2010: Pronssia
2014: 5. sija
2018: Pronssia